Wat is het verschil tussen Watt en kelvin en hoe weet je welke fitting je nodig hebt? Hier geven we jullie antwoord op de 5 meest gestelde vragen over lichtbronnen. See & find out:
Om erachter te komen welke fitting je nodig hebt, kijk je naar het armatuur. Het armatuur, de draagconstructie voor één of meerdere lichtbronnen met fitting(en), geeft aan welke fitting je nodig hebt. Types met de letter E zijn draaifittingen (bijvoorbeeld E14 en E27) en types die beginnen met GU zijn steekfittingen (bijvoorbeeld GU10).
Dit hangt af van meerdere factoren. Wil je functioneel licht, omdat je bijvoorbeeld graag een boek leest? Dan heb je een lamp met hogere lumen en een hoge kelvinwaarde nodig (later on vertellen we je hier alles over!). Ben je juist op zoek naar een lamp voor decoratief, gezellig licht? Dan is een lamp met een lager aantal lumen en een lagere kelvinwaarde een betere keuze.
Wil je de lamp kunnen dimmen om op ieder gewenst moment de sfeer te kunnen bepalen? Dan heb je een dimbare lichtbron en uiteraard een dimmer nodig.
Bovendien zijn er verschillende vormen en kleuren lichtbronnen die je aan de hand van je persoonlijke wensen kunt kiezen.
Het aantal lumen geeft de lichtopbrengst aan. Hoe hoger het aantal lumen van een lamp, des te meer licht deze geeft.
Het wattage van een lamp geeft de hoeveelheid energie die de lamp verbruikt aan. Hoe lager het wattage, des te minder stroom de lamp verbruikt. Wattage heeft dus niks te maken met de lichtopbrengst, want dit wordt uitgedrukt in lumen.
De hoeveelheid graden kelvin geeft aan welke kleurtemperatuur de lamp heeft. Hieronder lees je het verschil:
Dat was het! Easy does it.